jan.26

Mama Margriet #4 – Go to the start

“Ready?” Euh weet ik niet… “And go!” Nee, het zijn niet meer de olympische spelen, maar het opvoeden. Het spel is nu echt begonnen. Hoe snel je maniertjes denk te vinden zodat zowel ik, Frank en mijn dreumesdochter een fijne avond en nachtrust hebben.

De laatste tijd begon Senna ineens te huilen zodra ze merkte dat ik echt haar kamertje verliet. Ik liet haar even gaan, maar dan werd het al snel nog verdrietiger. Als Frank haar naar bed bracht was er niks aan de hand. Vorige week was Frank onverwachts thuis rond haar bedtijd. Even dacht ik “misschien Frank maar even vragen of hij haar op bed wil leggen. Dat is voor iedereen fijner”. En toen dacht ik “oh oh.. Senna begint het nu te bepalen wie haar naar bed brengt. Dat is misschien minder handig.” Okay… Welke nieuwe mamatool had ik nog meer in mijn rugzak? Oja de ‘Bedtime Technique’ van de Engelse opvoednanny op tv. (Die afleveringen staan nu ook op netflix en die heb ik vorig jaar allemaal bekeken :-).

Even 2 minuten laten huilen dan “Schatje ga maar lekker slapen” zeggen en een aai over de bol. Dan 4 minuten wachten en steeds korter zijn in wat je zegt en doet. Senna vocht met alles wat ze in zich had, het klonk bijna dierlijk. Frank kwam bezorgd naar boven. Ik fluisterde dat het de ‘Bedtime Technique’ was die ik in de praktijk trachtte te brengen. Zachtjes verliet hij haar slaapkamertje.

Ik moet zeggen dat het echt helpt als je een plannetje hebt en de tijd bijhoudt. Anders voel ik de kwelling net zo hard als Senna zelf. Dit geeft wat afstand. “Gelukkig over 3 minuten mag ik (als het nodig is) weer even naar binnen. Al is het maar laten zien dat ik er ben.” Het idee van deze techniek is dat je steeds minder ‘beloning’ geeft en er dus ook meer tijd tussen laat zitten. Maar er wel voor je kindje bent. Resultaat? De eerste keer ging Senna slapen na 12 minuten (en 4x terug gaan). De tweede keer (midden in de nacht) na 3 minuten.

Niet slecht voor een tvprogramma tip, toch? Het werkt helaas niet altijd volgens het boekje, soms is er toch ineens een poepbroek tussendoor of tandjes. Dan is het gewoon de ‘golf’ over je heen laten komen, wat mij enorm helpt.

Mama Margriet
Deel dit bericht:
  • facebook
  • twitter
  • gplus