mrt.24

#29 Gezond het nieuwe jaar in? Mijn beste en lekkerste tip!

Daar ben ik weer. Ik hoop dat het goed met jou en je leefstijl gaat! Waarschijnlijk heb je net als ik niet stil gezeten. In plaats van dat ik zelf mensen coach naar een gezonde leefstijl, train ik nieuwe coaches van LifeStyle Coaching NL in de promotie van hun praktijk en geef ik in Noord- en Zuid-Holland voorlichtingen over het verkrijgen en behouden van meer gezondheid. Ik heb hiermee een pad gevonden, naast mijn acteerwerkzaamheden, dat bij me past! Ook ik word steeds uitgedaagd om stappen te zetten in mijn leefstijl. Mijn meest recente ontdekking deel ik vandaag met jou.

Een collega inspireerde me om een gezonde en lekkere frisdrank te maken. Dat iets dat zo heerlijk smaakt, zo gezond kon zijn! Ik ging thuis aan de slag en na de nodige praktische uitdagingen, had ik het vlot onder de knie. Iedereen die langs kwam, moest dit gezonde lichtbruisende drankje echt proeven. Ik bood het nog net niet aan de postbode aan, het scheelde niet veel :). De kritische gezichten maakten plaats voor verbaasde blikken. Veel mensen vroegen me wat de ingrediënten waren en hoe je dit frisse drankje zelf kon maken. Dat motiveerde me om weer een keer een column te schrijven. Dit kan zomaar ook jouw volgende gezonde stap zijn!

Lifestylecoaching,Lekkere & gezonde recepten

jan.28

Gezonde & Lekkere Waterkefir Frisdrank – Het recept!

Zoals je in mijn column hebt kunnen lezen gaan steeds meer mensen, die bewust met hun gezondheid omgaan, aan de slag met waterkefir. Als je weet hoe het moet is het eenvoudig zelf te maken!
Hierbij het recept. Er zijn meerdere recepten in omloop. Dit recept bevalt mij goed!

Even geduld, dan is het klaar!

Even geduld, dan is het klaar!

Benodigdheden:
*Glazen weckpot (minimaal 1 liter inhoud, liever iets meer)
*Weegschaal
*Maatbeker
*Plastic zeef
*Plastic lepel
*Glazen fles om frisdrank na bereiding in te bewaren
*Vensterbank

Ingrediënten:
*Water (liefst zo zuiver mogelijk)
*Halve biologische citroen
*2 ongezwavelde vijgen
*70 gram biologische rietsuiker
*90 gram Waterkefirkorrels (Te koop op internet (let wel op de kwaliteit) & onderstaande workshop)

Bereiding:
Voeg de biologische suiker in 200ml warm water in de weckpot. Meng het geheel goed! Voeg er nog 800 ml koud water aan toe, meng het opnieuw. Voeg voorzichtig 90 gram waterkefirkorrels toe met de plastic lepel. Voeg de halve citroen en twee vijgen toe. Zet het 48 uur op een lichte plek in huis. Vergeet niet om de ring in de weckpot te verwijderen voordat je de pot sluit. Omdat er koolzuur ontstaat, komt er dan mogelijk teveel druk in de fles. Wacht 48 uur en giet de frisdrank met de zeef af in een glazen fles met dop. De waterkefirkorrels wat je opgevangen hebt, gebruik je voor een nieuwe versie!

Hmmmmm met munt!

Hmmmmm met munt!

Goede kefirfrisdrank maken komt behoorlijk nauw. Zo verandert de werking van kefir bijvoorbeeld met hoe lang je het laat rijpen. Meer daarover en andere adviezen in mijn interactieve workshop, zodat je alle voordelen uit dit heerlijke bruisende drankje kunt halen!

Wil je weten hoe je waterkefir zo goed en lekker mogelijk maakt? Schrijf je dan vlot hier in voor de eenmalige workshop in Monnickendam (Locatie: Natuurdrogist). Daar krijg je ook de kans om te proeven en precies te zien hoe ik het maak! Let op vol is vol! Voor meer informatie, klik hier.

Succes en proost!

Met energieke groet, Margriet

Lifestylecoaching,Lekkere & gezonde recepten

jan.20

Wortolisoep: nieuw, voedzaam & lekker!

Gister versprak ik me toen Frank (mijn man) vroeg:, “Wat ben je aan het maken?”. “Wortolisoep. Oeps ik bedoel wortel en broccoli soep” zei ik. Als je van gezond en lekker houdt, dan is deze smaakvolle soep echt iets voor jou! En het extra goede nieuws is je hebt het binnen 25 min op tafel! Wortolisoep

Ingrediënten (4 personen)

  • 1 grote krop broccoli
  • 4 a 5 grote wortelen
  • 2 rode uien
  • 1 teentje knoflook(gepersd)
  • 1 theelepel kokosvet
  • 2 theelepels rozemarijn 
  • himalaya zout naar eigen smaak
  • verse peper naar eigen smaak
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 theelepel korianderpoeder
  • 1 theelepel komijnzaadpoeder
  • uien- & knoflookpoeder
  • 1 theelepel cayennepeper
  • 1 theelepel kurkumapoeder
  • 3 eetlepels kokosmelk (pas op voor rode E-nummers)
  • 1 eetlepel citroensap
  • 4 sneetjes zelf gebakken sodabread
  • Bereiding

    Maak de wortelen klein en kook ze in circa 8 min in aparte pan. Fruit de uien en knoflook in een grote hoge pan. Hak de broccoli in stukjes en roerbak deze voor 5 min mee in de pan met ui. Voeg dan de gekookte wortelen en het kookwater toe zodat alles net onderwater staat in de hoge pan. Voeg alle kruiden en citroensap toe. Laat het zo’n 7 min door pruttelen. Rooster het brood in een koekenpan. Haal de pan van het vuur en mix alles met een staafmixer (pas op spatten!) tot er een dikke soep ontstaat. Voeg meer kruiden toe, voor meer pit. Net zolang zodat jij het lekker vindt. In mijn geval extra zout, knoflookpoeder en cayennepeper. Voeg eventueel nog wat kokosmelk toe. Serveer met brood en that’s it!

    Met energieke groet,

    Margriet

    PS: Voordeel van dit gerecht? Er zitten enkel pure ingrediënten in. Geen gist en andere onnatuurlijke spullen. Zelfs bouillon mis ik totaal niet. Door alle groentes zitten er behoorlijk wat vitamines en mineralen in en kun je er lang op voort. Iers soda brood is er zo lekker bij. Ik maak het zelf met volkorenmeel, beetje griekse volle yoghurt, baking soda (zuiveringszout) en best wat hymalaya zout. Dit is het recept dat ik als uitgangspunt gebruik.

    Lifestylecoaching,Lekkere & gezonde recepten

    sep.21

    Recept Zuid-Afrikaanse Bobotie, hmmmm!

    Heb je even tijd? Mooi maak dan deze super lekkere Bobotie, met enkel gezonde ingrediënten! Schrik niet van de hoeveelheid ingredienten, het is echt heel simpel!

    Ingrediënten (4 personen)

    • 200 biologische rundergehakt
    • 600 gram sperziebonen
    • 2 rode uien
    • 2 zure appels (geschild & blokjes)
    • 1 dikke speltboterham
    • 1 kopje amandelmelk
    • 2 eieren
    • 2 eetlepels kerriepoeder
    • 1,5 eetlepel kokosbloesemsuiker
    • 1 dikke speltboterham
    • 2 theelepels himalaya zout
    • half theelepeltje peper
    • half eetlepeltje kurkumapoeder
    • 2 eetlepels citroensap
    • half kopje rozijnen
    • 100 ml kokosmelk/room
    • kokosvet (schaal invetten & bakken)
    • zilvervliesrijst (4 personen) (schaal invetten & bakken)
    Bereiding
    Verwarm eerst de oven voor op 180 graden C. Kook dan de boontjes in ca 10-15 minuten beetgaar en giet ze af. Fruit de uien in een beetje kokosvet. Voeg het gehakt toe en bak het rul. Week het speltbrood in de melk, druk er zoveel mogelijk melk weer uit. En maak er kleine stukjes van. Meng alle ingrediënten (op 1 ei, kokosmelk na) met het gehakt & uienmengsel. Breng het samen in een ingevette ovenschotel (kokosvet). Bak alles in ongeveer 45 minuten in de oven. Klop het overige ei met de kokosroom en verdeel dit over de schotel een halfuur voordat de schotel uit de oven gaat en schep alles even goed door. Lekker met zilvervliesrijst.

    Eet smakelijk!

    Met energieke groet,

    Margriet

    PS Voordeel dit gerecht?
    Er zitten enkel pure ingrediënten in. Geen smaakversterkende E-nummers en zoveel mogelijk complexe koolhydraten ipv snelle koolhydraten. Gevolg? Een goed gevulde maag en geen suikerdip en een heerlijke Zuid-Afrikaanse beleving!

    Lekkere & gezonde recepten

    apr.27

    dec.17

    Kerstmenu lekker & gezond voor jou!

    De kerstvakantie staat voor de deur! Het is ieder jaar best een uitdaging om een lekker menu samen te stellen. Zeker als je ook gezond wil eten. Daarom heb ik voor jou mijn favoriete recepten gecombineerd in dit heerlijke en eenvoudige kerstmenu!

    Veel succes en laat je hieronder een reactie achter hoe het menu is bevallen?

    Met energieke groet,
    Margriet

    Gezond_Lekker_Kerstmenu_voor_jou

    P.S: Heb je mijn blog ‘Hoe overleef je de kerst? Dit is mijn recept!’ al gelezen? Klik hier voor de blog waarin ik met jou al mijn ‘kerstsurvivaltactieken’ deel.

     

    Heb jij al een kerstmenu bedacht?

    Heb jij al een kerstmenu bedacht?

    Lekkere & gezonde recepten

    dec.08

    Recept Spelt Pizza

    Hou jij ook zo van pizza? Ik wel! Ik heb een gezonde variant gemaakt, waar je je niet schuldig over hoeft te voelen en wel van mag genieten!

    Vers uit de oven!

    Vers uit de oven!

    Ingrediënten (4 personen, 2 grote pizza’s)
    • 300 gram volkoren speltmeel
    • 1 pakje bakpoeder of (maïzena, natriumbicarbonaat, wijnsteenzuur)
    • 1 ei
    • 100 ml lauw water
    • Italiaanse kruiden/knoflookpoeder/chilipoeder/paprikapoeder
    • 1 groot blikje tomatenpuree (zonder toegevoegd zout)
    • 2 e.l. olijfolie
    • Groente (biologisch): Ui (2x), paprika, tomaat, aubergine, champignons, etc
    • Beetje (biologische) geitenkaas
    • Eventueel pesto en verse basilicum blaadjes.

    Bereiding

    Meng het meel en bakpoeder. Voeg het ei, olijfolie, water en alvast wat kruiden toe. Mix met het deeg met deeghakken en kneed het dan zelf verder tot een bol. Laat het 15 min op een warme plek staan met natte theedoek erop. Zet de oven aan op 180-200 graden. Snij alle groenten. Maak van het deeg twee bollen en rol met deegroller uit tot een pizza. Smeer de pizza in met de tomatenpuree/pesto en strooi er wat kruiden over. Beleg royaal met alle soorten groenten. Strooi de overige kruiden erover en rasp er een klein beetje geitenkaas overheen. Zet de pizza in de oven en bak er in 25-30 minuten een heerlijke en krokante pizza van. Versier de pizza met basilicumblaadjes.

    Eet smakelijk en gezond!

    Met energieke groet, Margriet

     

    PS: Voordeel van deze pizza?

    Deze pizza geeft geleidelijker energie af (door het speltmeel), waardoor je geen suikerpiek en -dal ervaart. Je hebt dus langdurig energie en bent daardoor ook langer verzadigd. Als je de bakpoeder vervangt, is het ook een pizza zonder E-stoffen. Je lichaam is daardoor geen energie kwijt om deze stoffen proberen af te voeren.

    Lekkere & gezonde recepten

    dec.01

    Recept Puur Pepernoot

    Pepernoten zijn heerlijk! Toen ik zonder geraffineerde suiker ging eten dacht ik, “dat was dat, geen pepernoten meer voor mij”. Maar ik ontdekte een pure variant, die ook heel lekker is. Zeker vers uit de oven! Met dit recept heb je genoeg voor twee bakplaten vol aan verse pepernoten. Die je met een goed gevoel kan uitdelen. Mijn nichtje van drie had ze sneller op dan gewone pepernoten!

     
    Aangezien er geen stoffen inzitten die de pepernoot onnatuurlijk lang knapperig houden, worden ze na een dag wat zachter. Mijn tip: verwarm de oven even voor en bak er een aantal nog even extra af voordat je ze serveert (6 min). En ze zijn weer heerlijk krokant.

     
    Succes en geniet!

     
    Ingrediënten: (Het meeste is te koop bij natuurdrogist, biologische supermarkt & speciaalzaak)

    • Volkoren Speltmeel 200 gr
    • Amandelmeel 100 gr
    • Bakpoeder (bij voorkeur wijnsteen) 1 theelepel
    • Kokosolie 150 gr
    • Kokosbloesemsuiker 110 gr
    • Speculaaskruiden 14 gr
    • Vanille-extract 1 theelepel
    • Snufje zout (liefst Himalaya zout)
    • Amandelmelk (zonder toegevoegde suiker) 75 ml

    Bereiding

    1. Verwarm de oven voor op 160 graden
    2. Doe de droge ingrediënten in een kom en meng het goed door elkaar (speltmeel, bakpoeder, kokosbloesemsuiker, speculaaskruiden & zout)
    3. Kneed in een andere kom de overige ingrediënten stevig door elkaar (gesmolten kokosolie, vanille extract en amandelmelk)
    4. Doe de natte ingrediënten bij de droge ingrediënten en kneed het goed door elkaar. Het is nu een lekker plakkerig deeg, dat hoort.
    5. Pak steeds een klein plukje deeg. Maak er een soort van bolletje van en druk hem met je vingers een beetje uit op de bakplaat met bakpapier. Dan krijg je de pepernoot vorm.
    6. Zet ze 20 min in de oven boven het midden. Al snel ruikt het hele huis naar Sinterklaas!

     

    Klaar voor de oven!

    Klaar voor de oven!

    Lekkere & gezonde recepten